Dostupni linkovi

BiH: Nastavak protesta i plenuma građana


Protesti građana BiH, u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Fojnici nastavljeni su i u srijedu.

U Sarajevu se ispred zgrade Predsjedništva BiH okupilo oko pedesetak ljudi, što je najmanje od početka demonstracija prije desetak dana. Protest protiče mirno.

U Tuzli, obespravljeni radnici uništenih industrijskih giganata ponovo su izašli na ulice i najavili okupljanje svake srijede, kako bi ukazali na to da njihovi problemi nisu riješeni. Upravo su ovi radnici bili inicijatori socijalnog bunta, koji se proširio zemljom.

Nakon određenih podjela među demonstrantima u Tuzli, ponovo žele skrenuti pažnju na ono najbitnije-rješavanje radničkih problema, kaže Enes Tanović, iz Sindikata Polihema.

Za srijedu je sazvana vandredna sjednica kolegija Unsko-sanskog kantona u Bihaću na kojoj će biti razmatrani zahtijevi neformalne grupa građana "Bosansko proljeće", uz ostalo imenovanje mandatara za sastav nove vlade.

O zahtjevima Plenuma građana i građanki Grada Mostara raspravalja i Kolegij Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Pored smjene Kantonalne vlade građani tražeukidanje paušala i beneficija političara, uključujući ‘bijeli hljeb’, usklađivanje plata funkcionera sa prosječnom platom te donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom na nivou HNK-a.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Brčko Distrikta u srijedu se nalazi jedanaest zahtjeva koje je Plenum građana uputio brčanskoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Iz vlasti međutim tvrde da zahtjevi Plenuma građana imaju političku konotaciju, te da o nekim ostavkama nema govora.
XS
SM
MD
LG