Dostupni linkovi

Gul potpisao kontraverzni zakon o internetuTurski predsjednik Abdulah Gul potpisao je kontroverzni zakon kojim se pojačava kontrola interneta. Gul je naveo na Twitteru da je proglasio zakon, za koji opozicione grupe i grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da krši slobode građana, pošto ga je turska vlada uvjerila da će ublažiti neke dijelove kroz kasnije amandmane, prenijela je agencija AFP.

Taj zakon, kao i onaj koji vladi omogućava veći uticaj na pravosuđe, kritičari premijera Tajipa Erdoana vide kao autoritarni odgovor na istrage korupcije koje potresaju vladu. Zakon o pravosuđu će osigurati vladi veći uticaj na izbor sudija i tužilaca, dok će zakon o internetu omogućiti vlastima da blokiraju pristup web stranicama u roku od nekoliko sati bez prethodnog naloga suda, prenio je Reuters.

Prema tim izmenama, za dozvolu vlastima za pristup internet saobraćaju bit će potreban nalog suda, a telekomunikacione vlasti će morati da zatraže odluku suda u roku od 24 sata ako blokiraju pristup internet materijalu iz razloga privatnosti.
XS
SM
MD
LG