Dostupni linkovi

Nastavljaju se protesti, skupštine o zahtijevima Plenuma


I danas se nastavljaju protesti građana BiH, u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Fojnici.

U 12 sati najavljeni su protesti građana u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH. U Tuzli, obespravljeni radnici uništenih industrijskih giganata ponovo će na ulice. Okupljaće se svake srijede, kako bi ukazali na to da njihovi problemi nisu riješeni. Upravo su ovi radnici bili inicijatori socijalnog bunta, koji se proširio zemljom.

Nakon određenih podjela među demonstrantima u Tuzli, ponovo žele skrenuti pažnju na ono najbitnije-rješavanje radničkih problema, kaže Enes Tanović, iz Sindikata Polihema.

Za danas je sazvana vandredna sjednica kolgija Unsko-sanskog kantona na kojoj će biti razmatrani zahtijevi neformalne grupa građana "Bosansko proljeće", uz ostalo imenovanje mandatara za sastav nove vlade.

Građani traže da se na dnevnom redu nađu izmjene i dopune Poslovnika Skupštine USK-a, koje imaju za cilj imenovanje Komisije za građanske inicijative i koordinaciju između građana i Skupštine USK-a.

O zahtjevima Plenuma građana i građanki Grada Mostara raspravaljaće danas Kolegij Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Pored smjene kantonalne vlade građani tražeukidanje paušala i beneficija političara, uključujući ‘bijeli hljeb’, usklađivanje plata funkcionera sa prosječnom platom te donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom na nivou HNK-a.

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine Brčko distrikta naći će se i jedanaest zahtjeva koje je Plenum građana uputio brčanskoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Dodao je kako zahtjevi Plenuma grođana, koji imaju političku konotaciju, poput traženja ostavke brčanske Vlade, nije moguće primijeniti. - To su zahtjevi političke prirode i na znamo tko iza toga stoji, stoga o nekim ostavkama nema govora. Ova vlada nastavit će reforme i rad na poboljšanju standarda ljudi u Brčko distriktu - kazao je Ribić.

Za danas je najavljena i proširena sjednica Udruženja poslodavaca Federacije BiH na temu "Posljednja dešavanja - uloga poslodavaca u izlasku iz društvene i ekonomske krize".

Sjednici će, pored članova Upravnog odbora, prisustvovati i privrednici. te dekani i profesori Univerziteta u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG