Dostupni linkovi

Rusija: Avtovaz u gubitku 140 miliona evra


Ruski proizvođač automobila Avtovaz saopštio je danas da je prošle godine zabeležio gubitak od 6,89 milijardi rubalja (142 miliona evra).

Prethodne, 2012. godine, preduzeće je ostvarilo dobit od 211 miliona rubalja (4,3 miliona evra), preneo je Itar tas.

Prihodi Avtovaza prošle godine su bili 175,2 milijarde rubalja, četiri odsto manje nego 2012. godine.

Na finansijske pokazatelje kompanije uticao je pad operativnih rezultata. Pad automobilskog tržišta odrazio se, pre svega, na automobile ekonomskog segmenta i prodaja Avtovaza je smanjena 19 odsto, na 481.000 vozila.

Bruto dobit za 2013. godinu bila je 12,14 miliona rubalja, 31,4 odsto manje nego 2012. Pogoršanje rezultata kompanija objašnjava i produženom obnovom modela i pripremom za uvođenje novih modela.

U cilju obezbeđenja održive profitabilnosti kompanije, rukovodstvo je donelo kompleks hitnih mera za poboljšanje poslovanja preduzeća, rekao je predsednik kompanije Bu Anderson.

Plan podrazumeva optimizaciju ponude modela, kontrolu i upravljanje zalihama gotovih proizvoda, rad s kooperantima po sniženim otkupnim cenama i produženje perioda plaćanja, smanjenje broja menadžera, stručnjaka i službenika za 2.500 ljudi, kao i promenu broja radnika uglavnom prirodnim napuštanjem radnih mesta, bez primene procedure smanjenja.
XS
SM
MD
LG