Dostupni linkovi

Cijena barela nafte iznad 109 $


Cijene barela nafte zadržale su se i danas na londonskom tržištu iznad 109 dolara, a podršku im i dalje pružaju snažna potražnja za gorivima u najvećem svjetskom potrošaču Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i prekid snabdijevanja u Libiji.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je skoro nepromijenjena u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak, na 109,06 USD. U SAD-u je barelom trgovano po 36 centi višoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta prethodnog dana trgovanja, od 100,66 USD. U ponedjeljak su američka tržišta bila zatvorena zbog praznika, prenosi SEEbiz.

Osim niskih temperatura u SAD-u, cijene nafte i danas je podržavao slabiji dolar, koji je kliznuo na najniži nivo prema korpi vodećih valuta u šest sedmica.

Naftna tržišta, posebno ono u Londonu, crpe podršku i iz poremećaja u snabdijevanju. Proizvodnja nafte u Libiji pala je na 390 hiljada barela dnevno, smanjivši se oko 70 hiljada barela dnevno u odnosu na prošlu sedmicu, zbog blokade snabdijevanja iz velikog naftnog polja El Sharara.

Iran i šest svjetskih sila danas će razgovaraju o dugoročnom sporazumu koji predviđa ograničenje iranskog nuklearnog programa i uzvratno ublažavanje međunarodnih sankcija Zapada. Svaki napredak u rješavanju tog spora pritisnuće cijene nafte, s obzirom na to da će ukidanje sankcija omogućiti Iranu da poveća izvoz nafte i time poveća ponudu na svjetskom tržištu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 106,11 USD, što znači da je bila 53 centa viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.
XS
SM
MD
LG