Dostupni linkovi

Crna Gora: Izborni zakon nije usvojen


Poslanici Skupštine Crne Gore nijesu danas usvojili Izborni zakon. Za zakon je glasalo 42 poslanika opozicije i Socijaldemokratske partije, a uzdržano je bilo 27 poslanika Demokratske partije socijalista DPS. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Bošnjačke stranke i albanskih partija koji su ranije napustili skupštinsko zasijedanje.

Prijedlog zakona o izboru odbornika i poslanika nije danas usvojen jer nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić prihvatio je tokom rasprave dva amandmana Demokratskog fronta DF, kojima je predviđeno da rok za primjenu zakona bude 1.novembar, do kada se daje rok Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi nabavkom opreme i stavljanjem u funkciju sistema za elektronsku identifikaciju.

Drugim prihvaćenim amandmanom DF-a predviđeno je da se ubrza proces javnih nabavki potrebne opreme za elektronsku identifikaciju, da to bude neposredno, bez tendera, uz kontrolu parlamenta kao ude neophodno.

Poslanici Bošnjačke stranke i kluba albanskih partija napustili su sjednicu Skupštine, jer nijesu prihvaćeni njihovi amandmani koji se tiču afirmativne akcije na lokalnom nivou.

Predstavnici manjina tražili su usvajanje amandmana kojim se na lokalnom nivou predviđa afirmativna akciju za narode koji čine manje od pet odsto stanovništva.
XS
SM
MD
LG