Dostupni linkovi

File u Sarajevu poručio da je njegov angažaman završen


Evropski komesar Štefan File poručio je u utorak u Sarajevu nakon još jednog propalog razgovora bh. političara o provedbi presude Evropskog suda u slučaju Sejdić-Finci da je njegov angažaman na tom planu završen.

File će, kao oje rekao, o tome informisati specijalnog izaslanika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, čija je posjeta BIH najavljena krajem ove sedmice.

Sastanak koji je u ponedjeljak trajao devet sati File je nazvao razočaravajućim, te kazao kako to ne smatra svojim nego neuspjehom bh. političara od kojih su neki bili spremni, a neki ne, na postizanje dogovora.

Evropski komesar najavio je da su u Briselu, što se tiče BiH, pripremili nove incijative, ali se one ne tiču slučaja Sejdić-Finci, niti protesta u BiH, za koje je File kazao da građani imaju pravo tražiti svoja prava i da političari moraju čuti njihov glas.

Za naredni ponedjeljak u Londonu File je najavio da će evropski zvaničnici razgovarati o novom ekonomskom programu za BiH, te da će uskoro biti formirane radne grupe EU i BiH za pitanja korištenja, odnosno nekorištenja sredstava iz IPA fondova.
XS
SM
MD
LG