Dostupni linkovi

Beck:Građani BIH traže od političara da preuzmu odgovornost


Predsjednik Grupe prijateljstva Bundestaga i parlamenta BiH, poslanik njemačkog Bundestaga Marieluise Beck u Sarajevu je u utorak poručila da kako je očigledno da građani BiH jasno traže od političara da preuzmu odgovornost za refome u zemlji.

„Očito da među građanima BiH, nevezano za njihovu etničku pripadnost, postoje zahtjevi za ekonomskim i političkim oporavkom ove zemlje i da građanke i građanke ove zemlje zahtijevaju da im se ne postavljaju nove prepreke na putu ka evropskim integracijama“, kazala je Beck nakon razgovora sa predstavnicima Parlamenta BiH.

Građani BiH, mladi, obrazovani ljudi sa kojim je Beck razgovarala na ulicama BiH sasvim jasno su joj kazali, kako je navela, da zahtijevaju, kako od međunarodne zajednice, tako i od političara u BiH, da konačno preuzmu odgovornost.

„Oni su naglasili da na agendi nisu u prvom planu institucionalne reforme, nego da je na dnevnom redu da političari preuzmu odgovornost za ekonomski i socijalni oporavak u BiH“, kazala je njemačka zastupnica.

Na pitanje novinara da li će EU poduzeti konkretne korake u pogledu zahtjeva građana i reformi u zemlji, Beck je poručila da EU nije institucija koja nameće rješenja.

„EU daje ponude i veže te ponude za uslove. A onda je odgovornost na političarima da li će ispuniti te uslove ili ih ostaviti po strani“, poručila je Beck.

Člana Ustavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović nakon razgovora sa Beck je izjavio kako je „potpuno sigurno da će ovi protesti uozbiljiti vlasti u BiH na svim nivoima da urade onaj dio posla koji bi značio realizaciju zahtjeva građana istaknutih na protestima“.
XS
SM
MD
LG