Dostupni linkovi

Osuđenima za ubistvo Radživa Gandija doživotni zatvor


Indijski Vrhovni sud preinačio je danas smrtnu kaznu u doživotni zatvor za trojicu
muškaraca osuđenih za manju ulogu u ubistvu bivšeg premijera Indije Radživa Gandija.

Ta trojica su odslužila više od 20 godina u jednom zatvoru u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, čekajući na izvršenje smrtne kazne.

Njihovi branioci naveli su da bi sada izvršenje smrtne kazne nad njima, pošto su već toliko dugo proveli u zatvoru, predstavljalo neustavnu dvostruku kaznu.

Vrhovni sud je prošlog meseca presudio da je "neobjašnjivo odlaganje osnov za preinačenje smrtne kazne u doživotni zatvor", kao što je uradjeno u još 15 drugih slučajeva smrtne kazne.

Trojica osuđenih porekli su da su išta znali o zaveri za ubistvo Gandija, 21. maja 1991, tokom predizborne kampanje u državi Tamil Nadu, na jugu Indije.

Napad, koji su organizovali Tamilski tigrovi, gerilski pokret iz susedne Šri Lanke, praktično je okončao indijsku podršku za pobunjenike u njihovoj višedecenijskoj borbi za samostalnu tamilsku državu.

Svi organizatori ubistva Gandija, koji je bio na meti zbog slanja indijskih trupa 1987. u Šri Lanku, ubijeni su tokom ili posle atentata 1991. Mada su indijske trupe poslate da nadgledaju sprovodjenje mirovnog sporazuma izmedju Tamilskih tigrova i vlade šri Lanke, one su se uplele u rat i mesecima se borile protiv pobunjenika.

Trojica koja su čekala izvršenje smrtne kazne bila su među 26 osuđenih za manje uloge u planiranju atentata na Gandija.
XS
SM
MD
LG