Dostupni linkovi

Litva: Referendum o zabrani prodaje zemljišta strancimaLitva će održati referendum o trajnoj zabrani prodaje zemljišta strancima, izvijestili su u ponedjeljak dužnosnici, a analitičari smatraju da bi taj potez mogao dovesti zemlju u sukob s pravilima EU o slobodnom kretanju kapitala.

Referendum je dobio zeleno svjetlo nakon što su njegovi zagovornici, među kojima i članovi stranke što je vodi jedan od najmoćnijih vlasnika poljoprivrednih zemljišta u toj baltičkoj zemlji, prikupili potpise više od deset posto stanovnika za održavanje referenduma.

Litva je obećala da će odustati od zabrane prodaje zemljišta strancima nakon što se pridruži EU-u 2004. te joj je odobreno prijelazno razdoblje do svibnja. No zagovornici održavanja referenduma pozivaju da zabrana prodaje zemljišta ostane na snazi za stalno.

Neki smatraju da bi njezino ukidanje moglo dovesti do porasta cijena što ne bi išlo u prilog domaćem stanovništvu.

Parlament mora izabrati datum za glasanje u razdoblju između svibnja i srpnja. "Ukoliko referendum uspije, njegovi će se rezultati kositi sa zakonima EU-a jer će utjecati na ograničenje slobodnog kretanja kapitala", rekao je profesor na Sveučilištu Mykolas Romeris u Vilniusu, Ignas Vegele.
XS
SM
MD
LG