Dostupni linkovi

Regija: Neizmjerno visoke temperature u februaruZima 2013/2014. ne prestaje iznenađivati. U velikom dijelu Europe ostat će zasigurno upamćena kao jedna od najtoplijih od početka službenih mjerenja, a dijelovi Hrvatske aktualnu bi zimu mogli upamtiti i kao zimu bez “zime”, piše Crometeo.

Niz natprosječno toplih dana u većem dijelu zemlje nastavio se u Hrvatskoj i tijekom ponedjeljka, no toplina u ovim krajevima tek je blijeda slika onoga što se događalo u neposrednom susjedstvu.

Ciklona nad Alžirom sa svoje prednje strane podigla je vrlo topao pustinjski zrak sve do obala Sredozemlja. Kako se nad Europom zbog atlantskih ciklona uspostavilo jugozapadno visinsko strujanje, toplina je sa sjevera Afrike doprla do Italije i balkanskog poluotoka.

Dotok topline najviše je bio izražen u Italiji. Za veljaču rekordno visokih 26,3°C izmjereno je u Pescari, na talijanskog obali Jadranskog mora. 26°C je izmjereno u Cataniji, a 25°C u Palermu na Siciliji.

Zbog gotovo identičnih reljefnih obilježja i smjera puhanja vjetra bosanskohercegovački grad Zenica našao se na listi deset najtoplijih lokacija u Europi tijekom ponedjeljka. I tu su topli južni vjetrovi, u kombinaciji s fenskim učinkom Dinarida, doprinijeli da temperatura zraka u najtoplijem dijelu dana poraste do 23,8°C. Kraljevo u Srbiji zabilježilo je 23,6°C.
XS
SM
MD
LG