Dostupni linkovi

Plenum građana Mostara zahtijeva ostavku Vlade HNK-a


Predstavnici Plenuma građana i građanki Mostara uručili su predsjedniku Skupštine Hercegovačko-neretvanskoh kantona (HNK), Ramizu Jelovcu, zahtjeve među kojima je smjena kantonalnee Vlade te ukidanje beneficija i paušala političarima.

Jelovac je predstavnike Plenuma primio u devastiranoj zgradi kantonalne Skupštine, koja je zapaljena u nasilnim protestima prije deset dana, te je obećao da će Kolegij Skupštine danas ili sutra razmotriti te zahtjeve, a nakon toga će biti sazvana izvanredna sjednica Skupštine HNK-a.

Za to vrijeme stotinjak demonstranata okupilo se na ulici ispred zgrade Skupštine HNK-a, te su uz zvižduke i povike "Ostavke! Ostavke!", popratili razgovor predsjednik tog zakonodavnog tijela i predstavnika Plenuma.

"Neću ići u političke ocjene onoga što su zahtjevi Plenuma, ali ono što sam vidio iz medija, to su redovita pitanja koja su bila i koja će biti u proceduri (Skupštine HNK-a)", kazao je Jelovac u izjavi za novinare.

Pored ostavke Vlade HNK-a, Plenum traži ukidanje paušala i beneficija političarima i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom na nivou HNK-a, zatim traži službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o protestima u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNK-u kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore te koji su kažnjeni novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupak.
XS
SM
MD
LG