Dostupni linkovi

Roditelji djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši traže bosanski jezik u školi


Roditelji bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši svako jutro od 11. juna 2013. godine okupljaju se ispred škole tražeći svoja prava, dok 137-oro djece od prvog do devetog razreda od početka tekuće školske godine ne pohađa nastavu.

Jedan od roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca Nedžad Smajlović kazao je Agenciji Fena da su roditelji prošlu srijedu razgovarali s ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goranom Mutabdžijom koji im je ponudio da umjesto "srpskog, djeca uče maternji jezik".

"Naravno da nismo pristali na ovu ponudu. Tražimo isključivo bosanski, a ne maternji jezik. To je minimum naših zahtjeva", dodao je.

Ističe da roditelji ne odustaju i od ostalih zahtjeva, kao što je uvođenje pet predmeta iz nacionalne grupe predmeta, poboljšanje sanitarnih uslova te zapošljavanje tehničkog osoblja bošnjačke nacionalnosti, ali su spremni da te probleme rješavaju dok djeca pohađaju školu.

Smajlović ja najavio da će sjutra biti održan sastanak između Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika i premijerke RS-a Željke Cvijanović te da se roditelji nadaju da će biti postignut dogovor.
XS
SM
MD
LG