Dostupni linkovi

Kosovo slavi 6 godina nezavisnosti


Na današnji dan, 17. februara, prije šet godina Kosovo je proglasilo nezavisnost.Kosovsku nezavisnost, je do sada, prema podacima Ministarstva vanjskih poslova Kosova, priznalo 106 zemalja - posljednja je bila Kraljevina Lesoto.

Do prošlogodišnje proslave pola decenije nezavisnosti bilo je oko 90 zemalja koje su podržale nezavisnost. Među njima su i 22 članice EU kao i zemlje regiona izuzimajući Srbiju i BIH.

Prvog dana, nakon proglašenja nezavisnosti Kosovo je priznalo osam zemalja, prvi je bio Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

Odnosi Srbije i Kosova počelu su se popravljati od 19. aprila 2013. godine kada su premijeri dvije zemlje Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, na čijoj primjeni se još radi.

Priština je četvorodnevnu proslavu nezavisnosti počela u petak.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je, kako je saopšteno, povodom Dana nezavisnosti čestitke dobila od predsjednika SAD Baraka Obame i britanske kraljice Elizabete Druge. Čestitke su uputili predsjednik Njemačke Jaohim Gauk, Austrije Hajnc Fišer, Italije Đorđo Napolitano, Hrvatske Ivo Josipović i holandski kralj Viljem Aleksandar i drugi.
XS
SM
MD
LG