Dostupni linkovi

Keri: Asad kriv za zastoj u pregovorima


Američki državni sekretar Džon Keri optužio je danas sirijskog predsjednika Bašara al Asada za zastoj u mirovnim pregovorima i pozvao Rusiju da prekine isporuke oružja sirijskoj administraciji.

Keri je izjavio u Džakarti da Moskva treba da bude dio rješenja krize u Siriji.

Međunarodni posrednik Lahdar Brahimi izjavio je prije dva dana u Ženevi da u prve dvije runde mirovnih razgovora nije ostvareno mnogo napretka, ali da su se dvije strane dogovorile o dnevnom redu treće runde, čiji datum održavanja nije objavljen.

"To je blokirao režim. Nisu učinili ništa osim što su nastavili da bacaju bombe na svoj narod i nastavili da uništavaju svoju zemlju. Žao mi je što moram da kažem da oni to rade uz sve veću podršku Irana, Hezbolaha i Rusije", rekao je Keri novinarima tokom turneje po zemljama Azije i Bliskog istoka.

Američki zvaničnik danas će otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate, koji podržavaju sirijske pobunjenike.

"Rusija treba da bude dio rješenja, a ne da isporučuje toliko oružja i toliko pomoći kojom, praktično, omogućava Asadu dvostruku pobjedu. To stvara ogroman problem", rekao je Keri.

On je dodao da Asad "očigledno pokušava da postigne vojnu pobjedu u građanskom ratu, umjesto da potraži rješenje kroz mirovne razgovore".

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je prošle sedmice da razmatra nove načine da izvrši pritisak na Asadovu administraciju, ali nije saopštio detalje.
XS
SM
MD
LG