Dostupni linkovi

Italija danas dobija novog premijera


Predsednik Italije Đorđo Napolitano trebalo bi da danas poveri predsedniku Demokratske stranke Italije, Mateu Renciju (Matteo Renzi) mandat za sastavljanje nove vlade.

Iako mladi gradonačelnik Firence Renci već piše program i okuplja tim za novu vladu, konsultacije mogu zvanično da počnu tek kada dobije mandat od Napolitana.

Analitičari ocenjuju da bi Renci već u sredu ili najkasnije u četvrtak mogao da položi zakletvu. Narednih dana, a najverovatnije krajem ove nedelje, Renci bi trebalo da u Parlamentu predstavi program svoje vlade, a Parlament da glasa o tome.

Renci se već sada, čak i pre no što je postavljen, suočava s preprekama. Konsultacije koje je započeo pokazale su se težim nego što je tridesetosmogodišnji gradonačelnik Firence očekivao, zbog oklevanja kako njegovih desnih saveznika, tako i njegovih prijatelja iz levice.

Prvi udarac mu je došao od prijatelja, pisca Alesandra Barika (Alessandro Baricco) kog je Renci želeo za ministra kulture što je Bariko odbio.

Drugo "ne" stiglo mu je od Andrea Gere (Andrea Guerra), šefa međunarodne korporacije Luksotika, koga je Renci želeo da postavi za ministra ekonomskog razvoja.

Ministarstvo ekonomije je ključno za Italiju, budući da se njena ekonomija, treća po veličini u evrozoni muči da izadje iz recesije. Italija je u poslednjem kvartalu 2013. godine zabeležila samo 0,1 odsto privrednog rasta.

Rencijevom partijskom kolegi Enriku Leti koji je do prošle nedelje bio premijer, stranka je poverenje uskratila u četvrtak.
XS
SM
MD
LG