Dostupni linkovi

Fule: Nemojte misliti da nismo čuli glasove s ulica BiHVisoki komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule doputovaće u ponedjeljak u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Prije dolaska u BiH političarima, ali i građanima se obratio pismom objavljenim na web stranici Delegacije Evropske unije u BiH.

"Sa velikom zabrinutošću pratim posljednje događaje u Bosni i Hercegovini. Postoji posebna veza između vaše zemlje i EU, zato što vi radite na članstvu Bosne i Hercegovine u EU, a mi vodimo računa o njenom napredovanju i razvoju. Ako Bosna i Hercegovina stagnira, to je suprotno svemu za šta se EU zalaže.

Nemojte sumnjati u to da li smo čuli glasove sa ulica Tuzle, Sarajeva i mnogih drugih mjesta. U ponedjeljak ponovo dolazim u Sarajevo. Evropska unija je opredijeljena prema građanima BiH; tu opredijeljenost su prošlog ponedjeljka još jednom naglasili ministri vanjskih poslova EU na sastanku u Briselu.

Tokom proteklih dana smo vidjeli legitimne pozive građana za bolje socio-ekonomske uslove, stvarnu borbu protiv korupcije, priliku da se zaposle isključivo na osnovu toga koliko vrijede, transparentnost u upravljanju javnim fondovima i u procesu privatizacije. To su poznata pitanja: ostale zemlje u regionu bave se upravo ovim istim izazovima na putu ka EU. Slične teme se ponavljaju, u razna vremena, na ulicama nekih od glavnih gradova u EU. Dozvolite da dodam da i ovdje i tamo apsolutno osuđujemo svako nasilje, bilo da je ono počinjeno nad građanima, policijom, novinarima ili javnom imovinom", navodi se, između ostalog, u pismu Fule-a.
XS
SM
MD
LG