Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori na Kosovu u junu


Lideri dve najveće partije na Kosovu, Demokratske partije Kosova na vlasti i opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Hašim Tači i Isa Mustafa, složili su se
da je potrebno izvršiti sve pripreme kako bi se u prvih šest meseci organizovali parlamentarni izbori, javljaju danas prištinski mediji.

Tači i Mustafa su na jućerašnjem zajedničkom sastanku najavili "koordinaciju političke agende u narednim mesecima". Složili su se da se izborna reforma završi u prvoj polovini marta, kada će se proslediti Skupštini na usvajanje.

Oni su ocenili da se moraju pripremiti slobodni, demokratski izbori koje će nadgledati međunarodni posmatraći. Očekuje se da se narednih dana nastave razgovori i sa drugim političim subjektima.

Dogovor lidera dve najveće partije Kosova se održava u trenutku kada opozicija sve više govori o neophodnosti da se u Skupštini izglasa nepoverenje sadašnoj vladi.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da su počeli razgovori sa svim opozicionim strankama o načinima kako da se izglasa nepoverenje vladi Hašima Tačija.

Međutim lider DSK Isa Mustafa je sinoć za RTK izjavio da su protiv izglasavanja nepoverenja aktualnoj vladi, pošto smatraju da tome treba da prethode pripreme za održavanje izbora i izborna reforma.

I pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, je protiv održavanja vanrednih izbora kao mogući rezultat incijative AZBK za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

Analitićari u Prištini smatraju da je sastanak Tačija i Mustafe onemogućio pokretanje inicijative za traženja glasanja o poverenju vladi Kosova.
XS
SM
MD
LG