Dostupni linkovi

Croatia Airlines u plusu nakon pet godina


Hrvatski avio-prevoznik Croatia Airlines u prošloj godini ostvario je neto dobit od 669,4 hiljade kuna (HRK), odnosno 87 hiljada EUR.

To je prvi pozitivni godišnji rezultat poslije pet godina, prema podacima finansijskog izvještaja te kompanije, koji prenosi Zagrebačka berza.

Ukupni prihodi grupacije u prošloj godini, od 1,64 milijarde HRK, odnosno 214 miliona EUR, manji su u odnosu na 2012. godinu 7,5 odsto, a ukupni rashodi istovremeno su smanjeni 27,5 odsto, prenosi SEEbiz.

U izvještaju se podsjeća da veliki problem za poslovanje kompanije i dalje predstavlja visok stepen sezonske zavisnosti tražnje na hrvatskom tržištu.

Tokom zimskog razdoblja, kada tržišni udio Croatia Airlinesa na hrvatskom tržištu doseže 66 odsto, kompanija generiše gubitak, dok tokom ljetnog razdoblja ostvaruje dobit u uslovima tržišnog udjela u rasponu od 23 do 36 odsto. Stoga je za profitabilno poslovanje na nivou godine ključno u zimskom razdoblju smanjiti troškove poslovanja uz optimizovanje mreže letova.

U izvještaju se podsjeća da je flotu Croatia Airlinesa početkom prošle godine napustio jedan avion tipa Airbus A320. Zbog toga i proljećnog štrajka, prometni učinci pali su u odnosu na prethodnu godinu pa je prevezeno osam odsto manje putnika.

Među događajima koji su obilježili poslovanje kompanije u prošloj godini ističe se zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog takmičenja za program restrukturiranja, a važne su bile i dvije sjednice glavne skupštine na kojima su donesene odluke o promijeni visine temeljnog kapitala.
XS
SM
MD
LG