Dostupni linkovi

Obama: SAD će pojačati pritisak na Siriju


SAD planiraju mere da izvrše veći pritisak na sirijski režim, izjavio je kasno sinoć
američki predsednik Barak Obama.

"Ne očekujemo da ćemo to rešiti u bilo kom kratkoročnom periodu, zato će biti mera koje ćemo morati da preduzmemo odmah da pomognemo tamošnjoj humanitarnoj situaciji", rekao je Obama tokom sastanka sa jordanskim kraljem Abdalahom Drugim na ranču Rančo Miraž koji se nalazi na oko 200 kilometara jugoistsočno od Los Anđelesa.

"Biće prelaznih mera koje mozemo da preduzmemo da izvršemo dodatni pritisak na Asadov režim," rekao je Obama govoreći o sukobu u Siriji koji traje skoro tri godine. On nije precizirao o kakvim merama se radi.

Obama i kralj Abdalah Drugi razgovarali su o krizi u Siriji i izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, Obama je takođe u razgovoru sa jordanskim kraljem predložio produženje sporazuma o saradnji koji predstavlja 660 miliona dolara godišnje. Ta sredstva su delimično namenjena da pomognu zemlji da se suoči sa stalnim prilivom izbeglca iz građanskog rata u Siriji kao i da se nadoknadi gubitak u gasu koji dolazi iz Egipta.

Jordanski suveren, jedan od glavnih saveznika SAD na Bliskom Istoku, u sredu je u Vašingtonu razgovarao sa američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom o merama koje su u toku da se postigne politička tranzicija u Siriji i da se okončaju tamošnji sukobi.

On je s njim razgovarao o najboljem načinu da se odgovori na rastuću pretnju nasilnog ekstremizma koji se pothranjuje sukobom u Siriji, saopštila je američka vlada.

Pregovori izmeđi sirijske vlade i opozicije koji se vode uz posredovanja Lahdara Brahimija i UN treba da se nastave danas u Ženevi iako su zapali u ćorskokak.
XS
SM
MD
LG