Dostupni linkovi

Radnici hotela Holiday nastavljaju proteste


Uposlenici sarajevskog hotela Holiday od jučer su obustavili rad nakon što nisu primili posljednje tri plaće, a tri i po godine im nisu uplaćivani doprinosi. I danas su se okupili u holu hotela tražeći svoja prava.

Radnici hotela Holiday i danas protestuju u holu hotela tražeći plaće i doprinose Foto: Klix.ba

Budući da im je nadležni sud zabranio da štrajkuju, radnici su se odlučili da obustave rad, te su tako jučer sjeli u hol hotela čekajući da budu ispoštovani njihovi zahtjevi. Ostali su sinoć do 22:30 sati, nakon čega su se jutros u osam sati svi ponovo vratili.

Oko 140 radnika hotela nije dobilo posljednje tri plaće, a doprinosi im nisu uplaćeni 3,5 godine, zbog čega nekoliko radnika ne može otići u penziju.

Direktor hotela Senadin Fetahagić za Klix.ba je jučer kazao da je Austrijanac Jakob Kuess, koji je vlasnik firme Alpha Baumanagement, u čijem je vlasništvu hotel Holiday u Sarajevu, namjeravao podići kredit u austrijskoj banci kako bi bile izmirene plaće i uplaćen barem jedan dio doprinosa.

"Banka je, međutim, stopirala taj kredit i tranšu za hotel kada su počeli protesti u našoj zemlji. Vlasnik još uvijek čeka pozitivan odgovor iz banke i, prema mojim informacijama, čini sve da riješi ovu situaciju", rekao je jučer Fetahagić.
XS
SM
MD
LG