Dostupni linkovi

Izrael zabrinut zbog antisemitizma u Mađarskoj


Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je mađarskog ambasadora da mu izrazi "duboku zabrinutost" zbog rasta antisemitskih incidenata u Mađarskoj.

Rafi Šuc, zamjenik generalnog direktora za Evropu, rekao je ambasadoru Andoru Nađu da je Izrael također zabrinut zbog antisemitskih izjava u političkoj areni, koje dovode u pitanje spremnost Mađarske da se iskreno i hrabro nosi sa svojom prošlošću.

On je rekao da postoje zabrinjavajući trendovi ponovnog ispisivanja istorije holokausta i uloge koju je mađarski lider antisemita Mikloš Horti u tome igrao, kao i opraštajućeg odnosa nekih zvaničnika vlade prema antisemitskim trendovima u zemlji, prenijeli su izraelski mediji.

Šuc je posebno aludirao na nedavnu konferenciju održanu u jednom muzeju u Budimpešti, za koju je rekao da je bila pokušaj da se "izmijeni historija" i Hortijeva saradnja s nacistima.

On je također izrazio razočarenje zbog namjere da se izgradi novi spomenik koji će obilježiti nacističku okupaciju Mađarske 1944., a ignorirati mađarsku saradnju u deportaciji i uništenju jevrejskih zajednica u njoj.
XS
SM
MD
LG