Dostupni linkovi

Lavrov: Zapad da pusti Kijev na miru


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je EU da pokušava da uspostavi "interesnu sferu" pritiskom na Ukrajinu da se približi Uniji i time udalji od Rusije.

Lavrov je je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom takođe upozorio Zapad da se ne meša u krizu u Ukrajini, dodavši da narodu te zemlje mora biti dozvoljeno da sami reše svoje probleme, preneo je Rojters.

"Verujem da bi Ukrajinci sami trebalo da nađu izlaz iz političke krize. Očekujemo i da se svi drugi ukrajinski partneri drže tog principa", rekao je ruski šef diplomatije posle razgovora sa Štajnmajerom.

Lavrov je dodao kako je sa nemačkim kolegom danas razgovarao o više tema, između ostalog o Ukrajini, kao i da Rusija i Nemačka zajedno pozivaju Ukrajince da sami reše svoju političku krizu.

Ukrajina se već gotovo tri meseca nalazi u dubokoj političkoj krizi, uz gotovo svakodnevne proteste opozicije, nakon što je predsednik Viktor Janukovič u novembru odlučio da odustane od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG