Dostupni linkovi

Kameron zatažio finansijsku pomoć EU zbog nevremena


Britanski premijer Dejvid Kameron zatražio je finansijsku pomoć od EU zbog sanacije posljedica nevremena koje već nedjeljama vlada u Velikoj Britaniji.

U Britaniji je danas jedna osoba poginula, a oko 56.000 domaćinstava ostalo je bez struje usljed nevremena praćenog snažnim vjetrovima, dok meteorolozi za sutra uveče najavljuju novu oluju.

Vjetrovi jačine 160 kilometara na čas pogodili su sinoć obale zapadne Engleske i Velsa, saopšteno je iz britanskog Meteorološkog zavoda, dok su upozorenja na poplave ostala i dalje na snazi za najveći dio juga i zapada Britanije.

Susjedna Irska je zahvaćena nevremenom koje je prouzrokovalo prekid struje u više od 320.000 domaćinstava, saopšteno je AFP iz irske kompanije za distribuciju struje /ESB/.

Meteorolozi su za danas najavili blago smirivanje oluje, ali novi talas sa Atlantika mogao bi od sutra da donese vjetrove jačine preko 130 kilometara na čas.

Dijelovi jugozapadne Engleske pod vodom su već sedmicama nakon najvlažnijeg januara u zemlji u posljednjih skoro 250 godina. Poplave su pogodile i oblasti oko rijeke Temze, zapadno od Londona.

Agencije za vanredne situacije saopštile su da je spaseno više od 850 ljudi iz svojih kuća duž Temze, u Sariju, nakon što je rijeka dostigla najveći vodostaj u posljednjih 60 godina.
XS
SM
MD
LG