Dostupni linkovi

Brazil: Policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala demonstrante


Najmanje 32 osobe, većinom policajaca, povrijeđene su danas kada je brazilska policija upotrijebila suzavac i gumene metke da bi rasturila demonstracije u glavnom gradu Braziliji, javile su agencije, prenoseći saopćenja vlasti i demonstranata.

U akciji protesta koji je organizirao pokret brazilskih seljaka-bezemljaša, učestvovalo je najmanje 15.000 ljudi, navodi France Press, prenoseći tvrdnju predstavnika demonstranata da je najmanje dvoje učesnika protesta povrijeđeno.

"Kada je policija vidjela da uzimamo materijal iz autobusa (za postavljanje barikade) krenula je na nas gasom i svim drugim", rekao je neimenovani predstavnik demonstranata.

Protestni marš počeo je mirno ali je sukob s policijom počeo kako su se približili predsjedničkoj palati.

Predsjednica Dilma Rousseff nije bila u zgradi.

Zbog obima protesta, brazilski Vrhovni sud koji se nalazi kod trga gdje je protest održavan, otkazao je zasjedanje, navodi francuska agencija. Prema izjavi predstavnika suda, nije postojala namjera demonstranata da uđu u zgradu, ali je osiguranje preporučilo otkazivanje sjednice zbog broja demonstranata.

AP, međutim, izvještava da je grupa demonstranata pokušala da uđe u zgradu, kao i da je policija rastjerivala demonstrante koji su blokirali glavne puteve i pokušali da uđu u vladinu zgradu, kao i da su oni uzvraćali policiji kamenicama i komadima drveća.

Poslije sukoba s policijom, demonstranti su se udaljili i otišli prema obližnjoj zgradi Kongresa.
XS
SM
MD
LG