Dostupni linkovi

Prva žrtva poplava u Britaniji


Udari vetra brzine od 160 kilometara su sinoć pogodili delove Engleske i Velsa, a predviđa se da će danas vodostaj reke Temze na nekim mestima porasti na najviši nivo za poslednjih 60 godina, usled čega će biti ugroženi gradovi i sela zapadno od Londona, prenela je agencija AFP.

Jedan muškarac je u Viltširu, na jugozapadu Engleske, preminuo od udara struje dok je pokušavao da pomeri drvo koje je od udara vetra palo na elektrovodove, dok je 147.000 domaćinstava, uglavnom u Velsu, ostalo bez električne energije usled oluje.

Zbog nevremena je došlo i do haosa u saobraćaju, pa je jedan voz za više stotina putnika u Jorkširu, na severu Engleske, stajao duže vreme pošto su pokidani elektrovodovi na tom mestu.

Britanska nacionalna Meteorološka služba je objavila upozorenje najvišeg nivoa "zbog izuzetno jakog vetra" na području zapada Velsa i severoistoka Engleske.

Od kad su 29. januara Englesku zahvatile poplave, pod vodom je bilo više od 1.100 domaćinstava duž Temze, a na snazi su i dalje upozorenja najvišeg nivoa za poplavu na 14 područja u čitavoj zemlji. Vremenska prognoza ukazuje da se do sutra na jugozapadu Engleske može očekivati još 70 milimetara kiše.
XS
SM
MD
LG