Dostupni linkovi

Poplave u Hrvatskoj: Očekuje se stagnacija rasta vode


Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 19.00 časova dostigao je 820 centimetara, ali se prema prognozama nadležnih iz "Hrvatskih voda" očekuje stagnacija u narednih 12 časova, ukoliko ne bude novih padavina.

Iz Centra za odbranu od poplava "Hrvatskih voda" navode da se ne očekuje povećanje vodostaja na 830 centimetara, prilikom kojeg se proglašava vanredno stanje s mogućom evakuacijom stanovnika i kada bi voda ugrozila i sam centar Karlovca.

Nakon vanredne sjednice Štaba zaštite i spašavanja Karlovačke županije saopšteno je da će povlačenje vode trajati duže nego inače, zbog velikih izlivenih količina, prenose hrvatski mediji.

Najveći problemi bili su do sada na području grada Karlovca i to na lokacijama Brodarci, Novaki, Logorište, Mostanje i lijeva obala Kupe nizvodno od Karlovca.

Maksimalni vodostaj Kupe u Karlovcu bio je 870 centimetara 1939. godine, a sedamdesetih godina 20. vijeka izgrađen je kanal Kupa-Kupa s nasipom visokim od osam metara.

Preko Crvenog krsta obezbijeđeno je deset velikih isušivača za potrebe građana kojima je voda ušla u stambene objekte, a Osnovna škola Vukovina određena je kao evakuacijski centar.

Visina vodostaja Gline dostigla je 522 centimetra te je prešla granicu od 520 centimetara kada nastupaju vanredne mjere.
XS
SM
MD
LG