Dostupni linkovi

Čelnik egipatske vojske krenuo u posjetu Moskvi


Čelnik egipatske vojske, maršal Abdel Fatah el-Sisi, krenuo je u posjetu Moskvi gdje će se sastati s najvišim ruskim zvaničnicima, dok mediji navode da je cilj posjete finaliziranje ugovora o isporuci oružja.

Ovaj ugovor je vrijedan dvije milijarde dolara, a njegovim sklapanjem bi Rusija značajno proširila vojni uticaj u Egiptu, koji se smatra ključnim američkim saveznikom na Bliskom istoku, javio je Associated Press.

Posjeta vojnog zapovjednika najvišeg ranga, kao što je maršal el-Sisi, krajnje je neuobičajena za egipatske prilike i prvo je njegovo putovanje van zemlje od svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija u julu prošle godine.

Planirano je da se maršal el-Sisi u Moskvi sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da održi zajedničku press konferenciju, prenosi egipatska državna agencija MENA.

U Kairu je prije tri mjeseca boravila ruska delegacija na čelu sa ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim i ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Kako navodi egipatski dnevnik Al-Ahram, cilj Sisijeve posjete je zaključivanje ugovora o nabavci oružja vrijednog dvije milijarde dolara koji bi finansirali uglavnom Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zasad se nagađa da bi se ugovor trebao finalizirati u Moskvi.
XS
SM
MD
LG