Dostupni linkovi

Erekat:Netanyahu da pripremi Izralece za mir sa Palestincima


Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat ocijenio je danas da izraelski premijer Benjamin Netanyahu mora da pripremi Izraelce za uslove mirovnog sporazuma s Palestincima.

Nisam čuo nijednog izraelskog zvaničnika iz ove vlade da kaže dvije države. Nisam čuo nijednog izraelskog lidera u toj vladi da pominje istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine.Nisam čuo nijednog Izraelca da kaže priznajemo pravo države Palestine da postoji u miru i sigurnosti - izjavio je Erekat za izraelski vojni radio, istakavši: "Ono što je potrebno je Netanyahuovo obraćanje u kome će objasniti šta će mirovni sporazum zahtijevati".

Palestinski pregovarač je aludirao na to da će granica između Izraela i palestinske države biti manje-više duž linija prije rata 1967. godine, uz izvjesnu razmjenu teritorija.

Izrael je u tom ratu osvojio Zapadnu obalu s istočim Jerusalemom i pojas Gaze. Palestinci žele da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu. Izraelska vojska se povukla i jevrejski naseljenici su evakuisani iz pojasa Gaze u ljeto 2005. godine, a na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu živi više od pola miliona Jevreja.

Erekat je također rekao da niko s palestinske strane nije vidio formulu za mir američkog državnog sekretara Johna Kerrya koji je doprinio obnovi pregovora krajem jula poslije tri godine zastoja.

"Do ove sekunde, do ovog momenta, nismo vidjeli nikakav zvanični američki prijedlog" - rekao je on, misleći na okvir sporazuma koji bi Kerry, kako se očekuje, trebalo da predstavi u narednim nedjeljama.

Palestinski pregovarač je apelovao na Kerrya da preduzme čvrste korake za sporazum bez obzira na pritisak izraelske strane.
XS
SM
MD
LG