Dostupni linkovi

Davutoglu: Prioritet očuvanje teritorijalnog integriteta BIH


Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu reako je danas u Sarajevu da je jedan od prioriteta njegove zemlje očuvanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i blagostanja u Bosni i Hercegovini.

Davutoglu je nakon susreta s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem istaknuo da je Turska i nadalje na svim nivoima - bilateralnom, multilaterlanom i svim platformama bilo gdje u svijetu - spremna da pomogne na planu očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine na dobrobit svih njenih građana i naroda.

Ocijenio je da je održavanje protesta demokratsko pravo građana, navodeći da to ne bi trebao biti povod za ugrožavanje ljudskih života, uništavanje javne imovine i urušavanje državnog sistema.

Istovremeno, turski ministar vanjskih poslova ocijenio je pozitivnim to što protesti u BiH nemaju nikakvog etničkog niti vjerskog predznaka, te pozvao sve na suzdržanost u tom pogledu, upozoravajući da pojačavanje napetosti u BiH može dovesti do opasnosti i rizika za BiH i cijeli region.

Ministar Davutoglu je podsjetio na tešku prošlost BiH, te ukazao na obavezu međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini na putu prevazilaženja problema u vezi s čime je već upoznao ministre vanjskih poslova zemalja Evropske unije (EU) tokom razgovora u Briselu.

"Rekao sam da je vrijeme da sve zemlje regiona, EU-a i cijelog svijeta danas stoje uz BiH" - dodao je Davutoglu nakon susreta sa članom predsjedništva BIH Bakirom Izetbegovićem.
XS
SM
MD
LG