Dostupni linkovi

OEBS:Pitisak Britanije na Guardian zastrašujući


Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) poručila je danas Britaniji da politički pritisak na list "The Guardian" zbog objavljivanja povjerljivih obavještajnih podataka ima "zastrašujući efekat" na nezavisno novinarstvo.

"Stalne optužbe i napadi na 'Guardian', glavnog i odgovornog urednika i novinare od strane vodećih političara nisu ništa drugo do maltretiranje i zastrašivanje", rekla je Rojtersu Dunja Mijatović, predstavnik za slobode medija u OEBS-u.

Mijatovićeva je rekla da je duboko zabrinuta zbog pritiska kome je list izložen.

"Sama mogućnost podizanja optužnice za terorizam protiv novinara je problematična jer ima zastrašujući efekat. Ovo su pitanja od javnog interesa", rekla je ona.

Ona je istakla da vlada ima pravo da se bori protiv terorizma i drugih prijetnji, ali da zakone nikada ne treba koristiti kao mjeru zastrašivanja novinara i gušenja slobode medija i izražavanja.

"Novinari moraju da budu slobodni da izvještavaju o svim događajima. Iznenađena sam nedostatkom solidarnosti drugih britanskih medija i novinara", rekla je ona.

Otkrića bivšeg službenika američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o aktivnostima britanske agencije za prisluškivanje (GHCK) i njenoj saradnji sa NSA dovela su u neprijatnu situaciju vladu premijera Dejvida Kamerona.

Najveći dio tih informacija objavio je list "The Guardian".

Urednik uglednog dnevnika Alan Rasbridžer morao je da odgovara pred parlamentarnom komisijom u decembru na pitanja kao što su da li voli svoju zemlju i da li prihvata da je izvršio krivično djelo iz oblasti terorizma.

Vlada je zaprijetila pravnim mjerama protiv lista ukoliko ne uništi sva povjerljiva dokumenta ili ih ne vrati. Nakon toga, fizički su uništeni kompjuteri lista sa materijalima koje je obezbijedio Snouden.
XS
SM
MD
LG