Dostupni linkovi

Sloboda medija:Makedonija i CG najslabije rangirane


Makedonija i Crna Gora najslabije su rangirane balkanske zemlje prema Indeksu slobode medija za 2014. godine koji je izdala grupa Reporteri bez granica.

U Izvještaju se navodi da bezbjednost novinara i dalje glavni razlog za zabrinutost u Crnoj Gori, a u tom dokumentu su nabrojani i napadi na nezavisne medije.

Crna Gora zauzima 114. mjesto od 180. zemalja, dok je Makedonija na 124. poziciji.

Balkan se u Indeksu Reportera naziva i dalje "buretom baruta" . Veći napredak u slobodi medija rast od 18. pozicija zabilježila je Albanija, koja je za pet mjesta slabija od Kosova i zauzima 80. mjesto.

Od bivših jugoslevenskih država najbolje je plasirana Slovenija koja je 34., Srbija 54., Hrvatska je na 65. a Bosna i Hercegovina na 66. mjesta.

Najbolje plasirane zemlje su Finska, Holandija, Norveška i Luksemburg, a najniže su na ljestvici slobode medija rangirane Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Reporteri bez granica konstatuju velika opadanja u slobodi medija u mnogobrojnim zemljama svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Centralnoafričku Republiku i Guatemalu, kao i boljitke u toj slobodi, dajući primjere za to u Ekvadoru, Boliviji i Južnoj Africi.
XS
SM
MD
LG