Dostupni linkovi

Kina i Tajvan započeli historijske razgovore na nivou vlada


Kina i Tajvan u utorak su započeli razgovore na najvišem nivou od okončanja kineskog građanskog rata u 1949. godini.

Wang Yu-chi i Zhang Zhijun, vodeći zvaničnici dvije strane zaduženi za međusobnu saradnju prisustvuju četverodnevnim razgovorima u Nanjingu.

Tajvanski zvaničnici saopćili su da će potegnuti pitanje slobode štampe nakon što je Peking uskratio pristup nekim medijima.

Kina će vjerovatno izvršiti pritisak na Tajvan da usvoji sporazum o slobodnoj trgovini koji je trenutno blokiran u parlamentu.

"Moj glavi cilj tokom ove posjete matici je da promoviram obostrano razumijevanje između dvije strane", izjavio je novinarima po odlasku s Tajvana Wang, čelnik Tajvanskog vijeća za odnose s maticom.

Dodao je kako se nada da će se posjeta, "koja nije došla lako", odvijati glatko, i izjavio je da dvije strane neće potpisati nikakve sporazume tokom razgovora.

Uzimajući u obzir osjetljivost sastanka, u konferencijskoj sali neće biti istaknute zastave, niti ploče s titulama zvaničnika, prenosi novinska agencija AFP.

Kina insistira da je Tajvan dio njene teritorije i njen je deklarirani cilj vratiti taj otok pod svoj suverenitet.

Tajvan se još naziva Republika Kina i nominalno polaže pravo na istu teritoriju kao i komunistička vlada u Pekingu, iako javno ne objavljuje te ambicije.
XS
SM
MD
LG