Dostupni linkovi

Rusija blokira strožu rezoluciju UN za SirijuRusija blokira napore zapadnih zemalja da se usvoji rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN u kojoj bi se zaprijetilo sankcijama protiv Sirije ako njena vlada ne dozvoli nesmetano dostavljanje humanitarne pomoći.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da će uložiti veto na takvu rezoluciju ako bude potrebno. Čurkin, kao i kineski ambasador u svjetskoj organizaciji, nisu došli na sinoćni sastanak da razgovaraju o rezoluciji koju podržavaju zapadne i arapske zemlje.

"Ovaj tekst ne bi imao nikakav pozitivan uticaj na situaciju", rekao je Čurkin objašnjavajući zašto nije želio da ode na sastanak. On je dodao da bi takva rezolucija čak poremetila humanitarne akcije.

Čurkin je predloženu rezoluciju opisao kao "političku" mjeru da se pojačaju političke tenzije oko Sirije.

Predložena rezolucija u koju je imao uvid AP, najviše krivi sirijsku vladu za humanitarnu krizu u zemlji. U njoj se navodi da će, ako se nesmetan pristup humanitarnoj pomoć ne dozvoli u roku od 15 dana, Savjet nametnuti nevojne sankcije protiv odgovornih za opstrukciju dostave pomoći.
XS
SM
MD
LG