Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN o Kosovu


U Njujorku je večeras počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji će razmotriti tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

Na sednici na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Unmika od 16. oktobra do 20. januara, učestvuju premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić, a prisustvuje i kosovski premijer Hašim Tači.

Ban je u svom izveštaju ocenio da je 2013. bila godina "značajnog političkog napretka" zahvaljujući dijalogu Beograda i Prištine i Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa.

On je u izveštaju naveo da je prošla godina "obeležena važnim napretkom u sprovodjenju sporazuma i značajnim koracima ka normalizaciji odnosa" i podvukao da se u 2014. godini moraju nastaviti napori za konsolidaciju ostvarenih rezultata.

"Pozdravljam odluku Evropskog saveta da počne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru 2014. i da podrži pregovore o sporazumu i stabilizaciji i asocijaciji s Kosovom. Tekući direktni razgovori Beograda i Prištine su doprineli tom uspehu", naveo je Ban Ki Mun.
XS
SM
MD
LG