Dostupni linkovi

EU: BiH političari da se uključe u dijalog sa građanima



Aktivno učešće građana je od suštinskog značaja za zdravu demokratiju, bez obzira da li je reč o izborima ili demokratskim aktivnostima, te je od vitalnog značaja za proces integracije u EU, navodi se u izjavi šefova misija zemalja EU u vezi s protestima u BiH.

“Učešće u protestima na miran način i u skladu sa zakonom je pravo građana. Protesti moraju biti održani u miru, i osuđujemo nasilno delovanje”, stoji u izjavi.

Dodaje se da nasilje, bez obzira da li je usmereno protiv policije, novinara, demonstranata, javne ili privatne imovine, apsolutno je neprihvatljivo.

“Očekujemo od svih vlasti u BiH da deluju sa dužnim poštovanjem prema javnosti i poštuju ličnu slobodu izražavanja, slobodu okupljanja i sve zakonske procedure koje se odnose na sve one koji su pritvoreni. Otvoreni dijalog između građana i vlasti je od izuzetne važnosti u trenutnoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj situaciji”, navodi EU.

Sada je, dodaje se, od vitalne važnosti da lideri i političari Bosne i Hercegovine, kao prvi korak, pažljivo saslušaju probleme svih građana ove zemlje.

“Stoga, očekujemo od svih lidera i političara u BiH, bez izuzetka, da se uključe u dijalog sa građanima. Ovaj dijalog mora da se pozabavi pitanjima kako ojačati vladavinu prava, oživiti ekonomiji i poboljšati sveukupnu kvalitetu života, kao i budućnost mladih. Potom, moraju direktno i na verodostojan način konkretnim aktivnostima ponuditi odgovore. Najoštrije odbacujemo bilo kakav pokušaj da se nedavna dešavanja iskorištavaju s ciljem podizanja nacionalnih tenzija, te ohrabrujemo nastavak normalnog javnog života”, ističu šefovi misija zemalja EU, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.
XS
SM
MD
LG