Dostupni linkovi

Oslobođen Mihalj KertesSpecijalni sud u Beogradu danas je zbog zastarelosti slučaja oslobodio bivšeg direktora Uprave carina Mihalja Kertesa, optuženog da je zloupotrebio službeni položaj i iznosio državni novac na Kipar.

U obrazložrnju presude je navedeno da je nastupila apsolutna zastarelost i da se sud nije upuštao u utvrđivanje krivice optuženog.

Dodaje se da je Kertes bio optužen za krivničnsa dela od 1994. do 5. oktobra 2000. Zastarelost nastupa nakon 10 godina što u ovom slučaju znači da je krivično delo zastarelo 5. oktobra 2010. godine.

Nakon izricanja presude Kertes je rekao da je posle 13 godina i "nakon svih proživljenih tortura, konačno dočekao da pravda pobedi".

Kertes je, zbog zloupotrebe službenog položaja, bio pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora jer je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000. godine deo novca carine, bez pravnog osnova, dao pojedinim preduzećima, a oko 38 miliona nemačkih maraka bez
odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar.

Tu pravosnažnu presudu prošle godine je ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri žalbe, a taj sud je odlučio da se Kertesu ponovo sudi.
XS
SM
MD
LG