Dostupni linkovi

Predsednik UO Univerziteta u Prištini podneo ostavkuPredsednik Upravnog Odbora Univerziteta Prištine “Hasan Prishtina”, Muharrem Nitaj, podneo je u ponedeljak ostavku na tu funkciju.

“Zbog nemogućnosti obavljanja obaveza u skladu sa ovlašćenjima koje imam i ne želeći da budem deo katastrofalnog neuspeha na Univerzitetu Prištine, podnosim ostavku sa pozicije Predsednika Upravnog odbora UP-a”, stoji u njegovom saopštenju.

On navodi da je situacija na ovom univerzitetu najteža od 2000. Godine. U tom smislu, po njegovim rečima, potrebne su važne odluke ali zbog nemogućnosti da ih preduzme, za njega je najrazumnija odluka da podnese neopozivu ostavku.

“Bilo bi katastrofalno kada bi pad Univerziteta Prištine, obeležio početak pada države, prema tome, studenti, profesori i javnog trebaju stati u njegovoj odbrani. Politika je i ovog puta teško ranila najvažniju instituciju znanja u zemlji”, napisao je Nitaj.

Joss tri člana Upravnog Odbora Univerziteta Priština koji dolaze van univerziteta podneli su ostavke. Preostalih pet članova koje je izabrao Senat univerziteta odlučili su da ne podnesu ostavku do nekog sledećeg rešenja.

"Ostavka je usledila nakon političkog pritiska i od jednog dela poslanika Skupštine Kosova", navodi se u saopštenju.

Inače, nakon višednevnih protesta studenata, u subotu je podneo ostavku rektor Ibrahim Gaši, a na nakon toga i prorektori.

Studenti i civilno društvo protestvovali su nakon saznanja da su Gaši i još neki profesori sa Univerziteta u Prištini svoje akademske radove objavljivali u fiktivnim naučnim časopisima.

U sukobima demonstranata i policije Kosova u petak ispred Rektorata povređena su 32 policajaca i 39 demonstranata.
XS
SM
MD
LG