Dostupni linkovi

Dačić: Ne želimo da isključimo UN iz pregovora sa Prištinom



Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da će na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), koja se danas održava u Njujorku, ukazati na probleme na Kosovu koji se odnose na nepostovanje osnovnih ljudskih prava, bezbednost i imovinu Srpske pravoslavne crkve.

"Veoma je važno napomenuti da Srbija ne želi u potpunosti da izbaci UN iz procesa pregovora sa Prištinom. Prethodna vlada je rezolucijom Generalne skupštine prihvatila da se dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije, ali sve to na osnovu mandata koji postoji na osnovu Rezolucije 1244", naglasio je Dačić za RTS.

Dodao je da Srbija nije, niti će promeniti stav o statusnom pitanju Kosova.

"Ukoliko neko želi da se razgovara o ovom pitanju, mi smo spremni. To pitanje nije konačno rešeno kao što kaže Priština, nije rešeno zato što bez saglasnosti Srbije i bez dogovora sa Srbijom to pitanje se nikada ne može rešiti, pre svega ne može se rešiti bez UN-a", rekao je Dačić.

On je naveo da nedavna hapšenja, pre svega hapšenje jednog od kandidata za gradonačelnika severne Mitrovice Olivera Ivanovića, narušavaju stabilnost na Kosovu.
XS
SM
MD
LG