Dostupni linkovi

Ambasada SAD podržava pravo građana na mirne proteste


Ambasada SAD u Sarajevu je u nedjelju ocijenila da su protesti u BIH "izraz nezadovoljstva građana ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom".

"Već odavno pozivamo građane BiH da putem građanskog aktivizma i učešća na izborima traže odgovornost svojih izabranih predstavnika. Mi smo podržavali i podržavamo pravo građana BiH na okupljanje i mirne proteste", piše u saopštenju Ambasade povodom protesta u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici i drugim gradovima Federacije BiH, kao i u Distriktu Brčko.

Ambasada je osudili svaki vid nasilja i poručili da ono mora prestati jer "upotreba nasilja odvlači pažnju od ključne poruke koju velika većina učesnika protesta želi da prenese - da su reforme neophodne odmah", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "Vladini zvaničnici imaju odgovornost da saslušaju i uzmu u obzir veoma opravdane zahtjeve građana za reformama".

Amabasada SAD poziva zvaničnike na svim nivoima vlasti u BiH da zahjteve građana ozbiljno uzmu u obzir, i da odbace pokušaje da se protesti koriste za širenje straha i promociju nacionalističkih težnji.

"U danima koji su pred nama, očekujemo da lideri BiH obezbijede mir i saslušaju i poštuju građane. Ima još mnogo posla da se uradi da bi BiH postala prosperitetna i istinski demokratska zemlja, u kojoj institucije i politički lideri služe građanima na efikasan i odgovoran način", piše u saopštenju Ambasade SAD u BiH.
XS
SM
MD
LG