Dostupni linkovi

Švajcarska: referendum o ograničavanju broju useljenika



Švajcarci su danas glasali na referendumu "protiv masovnog useljavanja", naročito građana zemalja članica Evropske unije. Prve projekcije ishoda trebale bi se znati tijekom poslijepodneva, jer su birališta zatvorena u podne.

Oni odlučuju žele li ograničiti broj useljenika u svoju zemlju. Pod nazivom "Ne masovnom useljavanju" organizirala ga je Švajcarska narodna stranka, pojedinačno najsnažnija politička opcija u parlamentu.

Organizatori traže ponovno uvođenje kvote za strance koji se useljavaju u ovu zemlju, ali i prekogranične radnike, tražitelje azila i izbjeglice. Prema posljednjim istraživanjima, Švajcarska je na tom pitanju podijeljena. Inicijativi se protivi 50 posto građana, 45 posto je za, pa će na kraju, čini se, odlučiti neodlučni birači.

Pozitivan ishod referenduma mogao bi izazvati sukob s Evropskom unijom, kojoj Švajcarska ne pripada, ali je vezana posebnim bilateralnim ugovorima.

Odluči li se većina za takvu opciju, prestaće, naime, vrijediti niz ugovora između Švajcarske i Brisela, naprimjer, onaj o slobodnom kretanju ljudi, ali i ugovor o slobodnom pristupu Švajcarske evropskom tržištu.
XS
SM
MD
LG