Dostupni linkovi

Beogradski sindikat: Bh. protesti mogli bi se preliti preko DrinePovodom protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine oglasili su se iz Beogradskog sindikata policije i policijskih službenika saopćenjem za javnost u kojem navode da se po gradovima u BiH širi "bosansko proljeće" - široki front nasilnih protesta nezaposlenih, gladnih, obespravljenih komšija, prenosi portal Klix.ba

"Ispred tih očajnih ljudi su naše kolege po profesiji, preko čijih leđa se prelama gnjev usmjeren ka nesposobnoj i korumpiranoj vlasti", ističe se i naglašava da bi se usljed fenomena "spojenih posuda" protesti i demonstracije mogle "preliti" preko Drine.

"Sasvim je logično da sličan scenario bude viđen i u Srbiji, gdje je također mnogo bijednih, nezaposlenih, zaposlenih, ali bez plate, sa korupcijom na svim nivoima, politički izmanipulisanim građanima. I opet bi se mi, policajci, kao i kolege u Bosni i Hercegovini našli između 'čekića i nakovnja', našli bi se u situaciji da svojim tijelima i životima branimo institucije koje su dovele do bezizlazne situacije stotine hiljada žitelja Srbije", ističe se u saopćenju.

"Policijaci su i sami obespravljeni i igračka u rukama poslodavca, bez kvalitetne opreme, bez stanova, sa porodicama na ivici bijede, varani na svakom koraku od svakog ko političkom igrom dođe na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova", stoji u saopćenju, te se naglašavada će srbijanski političari pažljivo pratiti dešavanja sa zapadne obale Drine, a da će to posebno činiti kolona gladnih i nezaposlenih građana.

Navodi se da je "Srbija na korak do ovakvih događanja, te da nije isključeno da protesti u BiH dovedu i do sličnih događaja u Srbiji i nekim drugim bivšim jugoslovenskim republikama". Stoga je, ističe se dalje, "neophodno da državni organi najozbiljnije shvate brojna upozorenja sindikalnih uposlenika u policiji".
XS
SM
MD
LG