Dostupni linkovi

Novi sukobi prekinuli primirje u Homsu


Novi sukobi prekinuli su primirje u sirijskom gradu Homsu i omeli planove o evakuaciji civila i dostavi pomoći u oblasti koje pod opsadom drže pobunjenici, saopćili su u subotu aktivisti i jedan predstavnik vlade.

Predstavnik vlade rekao je da je, tokom napada na Homs, u taj grad pala granata, tik pored sjedišta osoblja Ujedinjenih nacija (UN).

Prema izvještajima aktivista, sukob je počeo kada su vladine trupe ispalile 11 projektila na kvart Hamidija, koji drže pobunjenici, prenosi agencija AP.

Sirijske snage, lojalne predsjedniku Bašaru el-Asadu, spriječile su prije više od godinu dana dostavu hrane i lijekova u kvartove Homsa koji su pod vlašću pobunjenika, navodi američka agencija.

Između vlasti i opozicije sklopljen je sporazum o trodnevnom primirju, kako bi bila provedena evakuacija civila i dostava hrane i lijekova.

Sporazum je postignut prošlog mjeseca u Švajcarskoj, između zvaničnika sirijskih vlasti i opozicionih aktivista u egzilu, u namjeri da se okonča trogodišnji rat u Siriji. Dvije strane, trebalo bi da se ponovo sastanu 10. februara, prenosi agencija Tanjug.
XS
SM
MD
LG