Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH provodi istragu o neredima u Sarajevu


U toku je ispitivanje većeg broja lica i prikupljanje dokaza s ciljem utvrđivanja identiteta počinilaca krivičnih djela tokom jučerašnjih protesta u Sarajevu, u kojima su grubo napadnute institucije BiH, i njihovog sankcionisanja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu BiH ističu da će se odlučno suprotstaviti svim oblicima ugrožavanja institucija BiH, kao i Arhiva BiH koji sadrži važno istorijsko nasljeđe BiH.

U saopštenju se naglašava da će svi počinioci napada na institucije BiH biti intenzivno otkrivani i procesuirani.

Po nalogu glavnog tužioca, dva tužioca i stručni saradnik Tužilaštva BiH od ranih jutarnjih časova koordinišu aktivnosti pripadnika Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na uviđaju o ugrožavanju i napadu na institucije BiH tokom jučerašnjih protesta u Sarajevu.

S obzirom na to da su tokom napada evidentirana i ugrožavanja kapaciteta i objekata Predsjedništva BiH, Ministarstva inostranih poslova, Ustavnog suda BiH i Arhiva BiH, tužioci su izašli na teren, gdje koordinišu aktivnosti na vršenju uviđaja, te otkrivanju počinilaca nasilnih napada na institucije BiH.
XS
SM
MD
LG