Dostupni linkovi

Protesti u Madridu zbog moguće zabrane abortusa


Nekoliko hiljada žena marširalo je danas ulicama Madrida u znak protesta zbog plana španske Vlade da zabrani abortus.

Demonstanti su, između ostalog, uzvikivali "Sloboda abortusu", a nosili su i transparente s natpisima poput "Poslanici i vi sa brojanicama, dalje od mojih jajnika", misleći pri tom na katoličku crkvu, koja je navodno podstakla reformu.

Vlada španskog premijera Marijana Rahoja je 20. decembra saopštila da će povući zakon iz 2010. godine, kojim je abortus dozvoljen u prvih 14 nedjelja trudnoće.

Novi zakon bi prekid trudnoće dozvolio samo u slučajevima kada do začeća dođe silovanjem ili kada trudnoća predstavlja opasnost po fizičko ili psihičko zdravlje žene.

Novi zakon treba da odobri i parlament, u kom apsolutnu većinu ima vladajuća Narodna partija, koja u moralnim i društvenim pitanjima podržava Crkvu.

Demonstranti, koje su uglavnom činile žene, marširali su pored Ministarstva pravosuđa u Madridu. Potom su se okupili na trgu u centralnom dijelu Madrida, gdje su zatražili ostavku ministra pravosuđa Alberta Ruiza-Galjardona.

Nacrt zakona je, navodno, izazvao podjele unutar vladajuće stranke "Narodna partija" i još nije poslat u parlament, gdje poslanici iz ove stranke čine jaku većinu.
XS
SM
MD
LG