Dostupni linkovi

Oland u Tunisu: Islam ide uz demokratiju


Fransoa Oland, jedini evropski šef države koji u Tunisu prisustvuje svečanosti povodom usvajanja novog ustava, pozdravio je u tuniskoj skupštini taj dokument.

"Tunis nije izuzetak, već primjer. Vi ste oličenje nade u arapskom svijetu, a i šire, i imate obavezu da uspijete", poručio je Oland Tunižanima, pozdravivši ustav koji je usvojen tri godine nakon revolucije kojom je zbačen dotadašnji predsjednik Zin el Abidin Ben Ali.

Francuski predsjednik, koji današnjim prisustvom svečanosti u Tunisu želi da potvrdi "otopljavanje" odnosa Francuse sa kolijevkom "arapskog proljeća", ocijenio je da Tunis treba da dobije svu podršku koju zaslužuje i istakao ulogu civilnog društva u započetom demokratskom procesu.

"Vaš ustav je jedini u svetu koji priznaje omladinu kao živu snagu nacije", rekao je Oland obrativši se prisutnima u tuniskoj skupštini.

On je napomenuo da Tunišane očekuju veliki izazovi, pre svega izborni zakon koji tek treba da bude usvojen da bi izbori mogli da budu održani ove godine.

I predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji takođe prisustvuje svečanosti, ocijenio je da novi ustav Tunisa pruža "nadu i primer drugim zemljama".

"Ohrabrujem vas da istrajete na putu kojim ste krenuli", poručio je Rompej Tunižanima.
XS
SM
MD
LG