Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije će se žaliti na presudu za zločine u Bihaću


Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da će uložiti žalbu na odluku
Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da Đuru Tadića kazni sa 10 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bihaću 1992. godine.

U saopštenju Tužilaštva ističe se da je tužilac Snežana Stanojković zahtijevala kaznu zatvora od 15 godina za Tadića, optuženog za ubistvo 18 muslimanskih civila u Duljcima i nanošenje teških telesnih povreda T. H, dok su brali šljive pod radnom obavezom koju im je odredilo Ratno predsjedništvo "Srpske opštine Bihać".

Kako se navodi, u presudi su dokazani navodi iz optužnice Tužilaštva, između ostalih i kako su Tadić i njegovi saučesnici, kada su vidjeli da se pojedini civili kriju u štali, na sjenik bacili bombu, a potom tijela ubijenih stavili na gomilu i zapalili.

Đuro Tadić, zvani Mrđa, bivši je pripadnik Rajinovačke čete Vojske Republike Srpske s prebivalištem u Novom Sadu.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je gonjenje u ovom predmetu od Kantonalnog suda u Bihaću 2012. godine, na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora Srbije i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, dok je sam Tadić stavio zahtjev da mu se sudi u Srbiji.

Zoran Tadić, Jovica Tadić zvani Kajo, Zoran Bergo i Željko Babić su za taj zločin osuđeni 2012. godine presudom Kantonalnog suda u Bihaću.
XS
SM
MD
LG