Dostupni linkovi

U Švajcarskoj u nedjelju referendum o uvođenju imigracionih kvota


U Švajcarskoj će 9. februara biti održan referendum o uvođenju imigracijskih kvota za građane zemalja EU s kojom ta zemlja dugo vremena ima otvorene granice.

Švajcarci će u nedjelju odlučiti da li Švajcarska treba da ustanovi godišnje kvote za broj građana iz EU kojima bi bile date dozvole boravka.

Ukoliko budu izglasane kvote, to će značiti da više neće važiti sporazum iz 1999. godine koji građanima bilo koje zemlje EU daje pravo da bez ikakvih ograničenja slobodno mogu da žive i rade u Švajcarskoj sve dok imaju posao, prenosi francuski sajt "Fransinfo".

Prijedlog za uvođenje kvota dala je najveća politička partija "Švajcarska narodna stranka", koja je prikupila potrebnih 100.000 potpisa.

Ova partija smatra da masovna imigracija snižava plate lokalnim radnicima, podiže cijenu stanarina i zemlje, te da previše opterećuje zdravstvo i obrazovanje.

Od 2001. godine, Švajcarska je primila oko 700.000 imigranata, a broj stranaca koji imaju švajcarska dokumenta iznosi 23 odsto populacije od osam miliona.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG