Dostupni linkovi

Srbija: Šuga u KCS pod kontrolom


Situacija što se tiče pojave šuge u Klinici za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije je pod kontrolom, bolest se ne širi, izjavio je direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar.

On je rekao da su preduzete sve mere i da nema razloga za zabrinutost ni pacijenata ni osoblja. Prema njegovim rečima, pojava ove bolesti za zaposlene nije ništa novo, to su problemi sa kojima se suočavaju i koji se "u hodu rešavaju".

Lončar je naglasio da se šuga može pojaviti bilo gde, jer je period inkubacije do šest nedelja i da u tom periodu osoba ne zna da je zaražena i prenosi je.

Na snazi je i dalje zabrana posjeta Klinici za gastroenterologiju,jer je "norveškom šugom" zaraženo 16 zaposlenih i to 15 medicinskih sestara i jedan pomoćni radnik, a zarazio ih je pacijent koji leži na intenzivnoj nezi te klinike.

Načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija KCS Vesna Mioljević rekla je da su svi pacijenti koji su bili zbrinuti na odeljenju sa bolesnikom kod koga je šuga dijagnostikovana otpušteni kući, osim jednog koji zbog osnovnog oboljenja nije mogao da bude poslat na kućno lečenje.
XS
SM
MD
LG