Dostupni linkovi

Soči: susret Janukoviča i Putina



Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič doputovao je u Soči gdje će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, pošto je u Kijevu razgovarao s američkom diplomatkinjom Victoriom Nuland, prenosi Hrt.hr.

Tijekom susreta s Nuland, ukrajinski predsjednik je rekao da je otvoren za dijalog s oporbom i za nagodbu radi rješavanja krize. Dok njegovu zemlju već više od dva mjeseca potresa sukob s parlamentarnom oporbom i s prosvjednicima koji su zauzeli središte Kijeva, Janukovič je rekao da želi što prije pristupiti ustavnoj reformi.

„Ona se ipak mora provesti uz poštovanje svih procedura“, rekao je Janukovič po priopćenju predsjedničkog ureda. To je moguća točka neslaganja s oporbom koja želi što brži povratak na ustav iz 2004. kako bi se smanjile predsjedničke ovlasti a predsjednik želi izradu novog teksta.

Ukrajinski predsjednik je ove izjave dao pošto ga je Rusija u zadnjih 48 sati nekoliko puta upozorila da ne mijenja politički smjer, natuknuvši da će isplata velike financijske pomoći Moskve ovisiti o ponašanju Kijeva.

Nuland koja je u četvrtak stigla u Kijev, odmah se sastala s trojicom glavnih oporbenih čelnika, Vitalijem Kličkom, Arsenijem Jacenjukom i Olegom Tjahnjibokom. Po kratkom priopćenju Jacenjukove stranke Batkivščina (Domovina) tema tog susreta bili su izgledi za ustavnu reformu koju zahtijeva oporba.
XS
SM
MD
LG